Az urológia a húgy- és nemi szervekkel foglalkozó orvosi szakterület. Mindkét nemnél foglalkozik, a szervezet méregtelenítésében fontos szerepet játszó vizeletelválasztó és -elvezető rendszerrel: a vese, a vesevezetékek, a húgyutak, a húgyhólyag és a húgycső betegségeivel, illetve a nemi szerveket érintő betegségekkel. Férfiaknál az urológus vizsgálja és kezeli: a hímvessző, a herék, mellékherék és a prosztata megbetegedéseit is.

Férfiaknál:

  • vizelési panaszok, véres vizelet
  • gyakori és sürgető vizelési inger
  • vizeletürítési nehézségek, vizeletelakadás
  • elváltozás, fájdalom a herében, hímvesszőben (pl. csomó, duzzanat)
  • görcsös deréktáji, hasi fájdalom

Nőknél:

  • vizelettartási problémák, inkontinencia
  • gyakori vizelési inger, láz, alhasi fájdalom
  • fájdalommal járó vizelés, véres vizelet

Urológiai vizsgálat

A vizsgálat első felében az urológus megkéri a pácienst, hogy számoljon be a panaszairól, tüneteiről, korábbi betegségeiről, illetve arról, hogy a családjában előfordult-e urológiai betegség. Ezután következik a fizikális vizsgálat és amennyiben szükséges az urológus további vizsgálatokat is javasolhat:

 Urológiai daganatok kezelésével kapcsolatos másodvélemény

A here-, vese-, húgyhólyag-, prosztata daganatok kivizsgálásával kapcsolatos második vélemény segíthet megbizonyosodni a diagnózis helyességéről.

 

Urológiai ultrahang vizsgálat

Az urológiai gyakorlatban gyakran alkalmazott vizsgálat a hasi és a rektális ultrahang. Ennek segítségével vizsgálhatók a vesék, a vese környezete, a mellékvese, a vesevezeték felső szakasza és az alsó húgyutak.

Andrológiai vizsgálat

Az andrológia foglalkozik a férfi meddőség, merevedési zavarok, szexuális úton terjedő betegségek és hormonhiányos állapotok kivizsgálásával és kezelésével.

 Katéter behelyezés, csere, öblítés

A katétert leggyakrabban a húgyhólyag tartalmának kiürítésére használják. Gumi- vagy műanyag csövet vezetnek a hólyagba a húgycsövön keresztül és a távozó vizelet egy műanyag tasakban gyűlik össze.

Komplex prosztata szűrés (PSA, Free PSA, UH)

A PSA egy olyan fehérje természetű molekula, melyet a prosztata mirigysejtjei termelnek. A PSA vizsgálat lényegében egy vérvételt jelent, melyből megállapítható a PSA szint, ez pedig segítséget nyújthat a prosztatarák diagnózisának meghatározásához.

A Free PSA vizsgálat annak megállapítására alkalmas, hogy a prosztata jóindulatú vagy rosszindulatú megnagyobbodásáról van szó.

A prosztata ultrahang célja a prosztata megtekintése, ami történhet a hason át vagy a végbélen keresztül is.

 

Előjegyzés : 1039 Budapest, Csobánka tér 6 (+36 30 390 6237)

 

Első urológiai szakorvosi vizsgálat urológiai ultrahang vizsgálattal 16 000 Ft
Urológiai kontroll vizsgálat (vizsgálat után legfeljebb 6 hónapon belül)       12 000 Ft
Állandó katéter csere 6 000 Ft
Rövid konzultáció, recept írás   5 000 Ft

©2019 Óbudai Rendelők Kft.

Keresés