COVID-tesztek

Az Óbudai Rendelők Kft. tekintettel a jelen járványügyi helyzetre bővítette laboratóriumi vizsgálati palettáját a SARS-CoV-2 IgM- IgG meghatározással.

 

 

1.  SARS-CoV-2 IgM in vitro labordiagnosztikai meghatározás vérből 

 

A SARS-CoV-2 IgM meghatározással az akut, közelmúltbeli fertőzés detektálható.

 

A SARS-CoV-2 IgM assay egy kemilumineszcens mikropartikulum technológiájú immunoassay (CMIA), mellyel a SARS-CoV-2 vírus ellenes IgM antitestek mutathatók ki humán szérumból. A megfertőzött beteg immunrendszere a SARS-CoV-2 okozta fertőzésre specifikus antitestek termelésével reagál. Ezek az antitestek a fertőződött egyének szérumjában a tünetek jelentkezése utáni néhány naptól 2 hétig terjedő időszakban jelennek meg. A COVID-19-ben szenvedő betegekben a SARS-CoV-2-re specifikus IgM antitestek a betegség tünetes stádiumában mutathatók ki, azután is, hogy a PCR technikával kimutatható RNS már nem detektálható. Az IgM antitestek jelenléte lehetővé teszi a közelmúltbeli fertőzés azonosítását es a betegség lefolyásának értékelését. Beszámolók szerint az RNS és az antitest kimutatására irányuló vizsgalatok kombinálásával > 99%-os érzékenység érhető el.

 

Az akut fertőzés legkorábban (a fertőzést követő 3-4 napon belül) a széles körben szűrőtesztként alkalmazott PCR technikával mutatható ki. Ugyanakkor az érzékeny PCR technikánál fals negatíveredményt adhat a mintavétel előtti étel-, italfogyasztás, fogmosás, a nem megfelelő mintavétel vagy preanalitika. Emellett a nem aktív vírusokat is kimutatja, amely fals pozitív eredményt ad. A SARS-CoV-2 IgM teszt a PCR kimutathatóság után már 2-3 nappal jelzi a vírusfertőzést és mivel teszt elvégzése vérszérumból történik, kiküszöböli a mintavétel hibájából adódó fals negatív PCR eredményeket. 

A SARS-CoV-2 IgM teszt további előnye a PCR teszttel szemben a gyorsabb eredményközlési idő, valamint az alacsonyabb költsége. 

 

Mivel a teszt bizonyítottan nem mutat keresztreakciót 43 különböző klinikai kórképben, köztük az Influenza A és B, illetve A/B okozta fertőzésekben, a teszt alkalmas a COVID-19 megkülönböztetésére a szezonális influenzától. Ez kiemelt jelentőségű lehet az őszi szokásos influenzajárvány estén a fertőzések megkülönböztetésében. 

 

A SARS-CoV-2 IgM teszt alkalmas a PCR teszt kiegészítésére/kiváltására:

  • a PCR negatív, de tüneteket mutató COVID-19 betegeknél a betegség kimutatására/kizárására
  • alternatív lehetőség, ha a kenetminta vétele akadályozott vagy sikertelen
  • sürgős eredmény szükséglet esetén, akár a PCR teszt indításával párhuzamosan (sürgősségi betegfelvétel, pre-op teszt, valamilyen eseményen való részvétel feltétele)

A vizsgálat vénás vérből történik. 

Az eredmény kiadás 2 munkanapon belül történik.

A vizsgálat térítési díja: 5 900,- Ft (ötezer-kilencszáz Forint) /vizsgálat + 1800 Ft mintakezelési díj

 

FONTOS :Kizárólag laboratóriumi vizsgálati eredmény alapján nem diagnosztizálható, vagy zárható ki semmilyen fertőzés, így a SARS-CoV-2-fertőzes sem. Az eredményeket egyéb adatokkal, pl. tünetekkel, egyéb tesztek eredményeivel és klinikai megfigyelésekkel együtt kell figyelembe venni. Diagnózist kizárólag orvos állíthat fel.  

 

 

2. SARS-CoV-2 IgG in vitro labordiagnosztikai meghatározás vérből 

Ennél a professzionális laboratóriumi in vitro diagnosztikai felhasználásra kifejlesztett kvalitatív vizsgálatnál már nem merülnek fel a manuális kivitelezésű, szubjektívebb kiértékelésű gyorstesztek hiányosságai és megbízhatatlanságai. A teszt a SARS-CoV-2-vel fertőzött beteg immunrendszere által termelt specifikus IgG antitesteket mutatja ki, melyek a tünetek jelentkezése utáni néhány naptól 2 hétig terjedő időszakban jelennek meg. A specifikus IgG antitestek a betegség tünetes stádiumában már kimutathatóak, sőt azután is, hogy a PCR technikával kimutatható RNS már nem detektálható.

 

Emellett az IgG antitestek perzisztenciája lehetővé teszi azoknak a korábban megfertőződött betegeknek az azonosítását is, akik felgyógyultak a betegségből és valószínűsíthetően immunissá váltak rá. Valamint azon személyek is kiszűrhetők, akik tünetmentesen estek át a fertőzésen és valószínűsíthetően kialakult szervezetükben az immunitás. Igazolt vizsgálati adatok szerint az RNS és az antitest kimutatására irányuló vizsgalatok kombinálásával > 99%-os érzékenység érhető el.

 

A vizsgálat vénás vérből történik (mintatípus: szérum).

Az eredmény kiadás 2 munkanapon belül. Az eredményközlés a szokott módokon e-mail-ben, vagy személyes lelet átvétel formájában történik

 

Fontos kiemelni! Kizárólag laboratóriumi vizsgálati eredmény alapján nem diagnosztizálható, vagy zárható ki semmilyen fertőzés, így a SARS-CoV-2-fertőzes sem. Az eredményeket egyéb adatokkal, pl. tünetekkel és klinikai megfigyelésekkel együtt kell figyelembe venni. Diagnózist kizárólag orvos állíthat fel.

 

A vizsgálat térítési díja: 7 900,- Ft (hétezer-kilencszáz Forint) /vizsgálat + 1800 Ft mintakezelési díj

 

Elsősegélynyújtás és újraélesztés oktatás a közintézményben dolgozók számára

A programnak köszönhetően az Óbuda-Békásmegyer bölcsődéiben, óvodáiban, iskoláiban és egyéb, nagy ügyfélforgalmú közintézményeiben dolgozók hatékonyan tudnak fellépni veszélyhelyzet esetén.

Betegelégedettségi kérdőív

Betegelégedettségi kérdőív

A foglalkoztatás-egészségügyi ellátás folyamata (prezentáció)

 

Új térítéses szakellátás az Óbudai Rendelőkben (Sebészet, Proktológia)

Sebész szakorvosaink magasan képzett, elismert, kiváló szakemberek, több évtizedes gyakorlattal, akik rendszeresen részt vesznek az új technikák és eljárások elsajátításában, és több területen, élen járnak ezekben. 

Új mozgásszervi szakellátások az Óbudai Rendelőkben!

Tájékoztatjuk pácienseinket, hogy 2018 januárjától reumatológia és otthoni gyógytorna szakellátással bővült rendelőnk.

Laboratóriumi vizsgálatok

Az Óbudai Rendelők Kft teljes körű laboratóriumi vizsgálatokkal és kedvező vizsgálati díjakkal szeretettel várja a pácienseket Vörösvári úti rendelőjében (1032 Budapest, Vörösvári út 88-96. Fsz. 8.) a laboratórium nyitvatartási ideje: hétfőtől péntekig 7:00-12:00 óra között. Minta leadás 7:00 - 12:00.

©2021 Óbudai Rendelők Kft.

Keresés