A nefrológia a belgyógyászatnak a vesebetegségekkel foglalkozó tudományága. Nagyon sok ritka, csak veséket érintő betegség ismert, melyek felkészült specialistát igényelnek. A vesebetegek többségét viszont azok a páciensek teszik ki, akik egyéb betegség részeként (cukorbetegség, magasvérnyomás) folyamatos követésre és gondozásra szorulnak, amivel minél tovább megőrizhető a vese megfelelő kiválasztó és endokrin funkciója.

Vesebetegségekkel foglalkozó specialistánkhoz már csak kivizsgálási és betegség gondozási célból érkeznek páciensek. Azonban ezen a területen is fontos az időben megkezdett kezeléssel további súlyos betegségek kialakulásának megelőzése. Elégtelen veseműködés tünetei lehetnek a túl sok vagy éppen túl kevés vizelet, a deréktáji fájdalom, a lázas állapot, a véres vizelet, a fogyás, étvágytalanság és a vérszegénység. A vesebetegség tünetei közé tartozik a fentieken túl a kóros fáradtság, hajhullás, hányinger, gyengeség, testszerte kialakuló vizenyő, melyet ödémának is hív a szakma. Vesefunkciós laborvizsgálatnál a GFR, karbamid vagy kreatinin kóros értéke is szükségessé teheti a vizsgálatot.

A vesék, húgyutak sebészeti problémáival, a férfi nemiszervek betegségeivel az urológia szakterülete foglalkozik. A vesének számos feladata van szervezetünkben. Kulcsszerepet játszik a kiválasztó működésben, a só-víz háztartásban, a sav-bázis háztartásban, a vérnyomás szabályozásában, szerepe van a vérképzés, illetve csontanyagcsere szabályozásában is.

Korunk népbetegségei a cukorbetegség, magasvérnyomás betegség gyakran vezetnek a veseműködés zavaraihoz. Emellett különböző fertőző betegségek, autoimmun megbetegedések, gyógyszer mellékhatások, örökletes vesebetegségek is vezethetnek a vesék átmeneti, vagy maradandó károsodásához, veseelégtelenséghez.

A vesebetegségek hosszú ideig tünetmentesek lehetnek, gyakran már csak előrehaladott állapotukban derül fény rájuk laborleletekben észlelt kóros eredmények alapján.

Vesebetegségek kivizsgálásakor az alap laborvizsgálatok, ill. hasi UH elvégzését követően szükség lehet további kiegészitő labor, illetve képalkotó vizsgálatokra, adott esetben vesebiopsziára is.

A vesebetegségek kezelése a kiváltó ok függvényében különböző lehet. Az esetek többségében gyógyszeres kezelés választandó, de előrehaladott veseelégtelenségben szükségessé válhat művese kezelések bevezetése, illetve lehetőség esetén vesetranszplantáció.

Milyen esetekben javasolt nefrológushoz fordulni?

 • Laborleletekben észlelt heveny, vagy krónikusan romló vesefunkciók, illetve kóros fehérjevizelés, vagy vérvizelés.
 • Nehezen beállítható magasvérnyomás betegség.
 • Más okkal nem magyarázható oedemaképződés, vizesedés.
 • Vizelet mennyiség káros lecsökkenése, vagy kórosan nagy mennyiségű vizeletürítés
 • Cukorbetegség, magasvérnyomás betegség esetén, ha kóros fehérjeürítéssel vagy vesefunkció romlással társul.
 • Autoimmun betegségek vesét érintő eseteiben.
 • Örökletes vesebetegségek esetén. 

Milyen tünetei vannak az előrehaladott vesekárosodásnak?

A vesebetegségek kialakulása gyakran tünetmentesen, különösebb tünetek nélkül kezdődik. Mivel kezdetben nincsenek specifikus tünetek, így kizárólag nefrológusi szakorvosi vizsgálat tudja eldönteni, hogy adott esetben fenn áll-e vesekárosodás lehetősége. Célszerű nefrológiai szakorvosi szűrővizsgálaton megjelenni, ha a beteg családjában ismerten vesebetegség fordult elő.

Előrehaladottabb vesekárosodásban megváltozhat a vizelet ürítés, a vizelet színe, testszerte vizenyők jelenhetnek meg, erre utaló jel lehet az újonnan kialakult magas vérnyomás,

 • általános gyengeség,
 • vérszegénység,
 • fokozódó étvágytalanság,
 • gyakori hányingerek, ilyenkor már gyakran sürgősségi beavatkozásra is sor kerülhet.
 • a betegek egy részénél izom görcsök és bőrviszketés is jelentkezhet
 • A hirtelen kialakuló görcsös fájdalom, vizelet eltérések inkább vesekövesség mellett szólnak, de ennek eldöntésében nefrológiai szakorvosi vizsgálat segíthet.

Mi vezethet vesekárosodáshoz?

A vesekövesség ritkán vezet idült vesebetegséghez, de a vesekövesség elhanyagolása, a visszatérő, hugyútakat érintő fertőzések progresszív vesekárosodást okozhatnak. Emellett a vesekövesség kivizsgálására, kezelésére nefrológiai szakorvosi vizsgálatra lehet szükség a háttérben meghúzódó endokrinológiai okok miatt. A visszatérő alsó hugyúti fertőzések. A rendszeres, és különböző antimikróbás kezelések.

 

©2022 Óbudai Rendelők Kft.

Keresés